1 Şubat’tan itibaren elektrik faturaları yükseliyor: Faturayı düşürmenin yolu

Elektrik Faturasında Yenilik!

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon ev elektrik abonesi mevcut. Bakanlık verilerine göre, bu abonelerin %3’üne denk gelen 1.2 milyon abone aylık 417 kilovatsaat elektrik tüketiyor. Ancak, bu miktarın üzerinde elektrik harcayanlar, önümüzdeki aydan itibaren zamlı faturalarla karşılaşacaklar.

Kasım Ayında Görüşler Ortaya Konmuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulunduğunda, “Zamla ilgili şu an herhangi bir planımız bulunmuyor. Ancak, devletimiz tarafından elektrik ve doğal gaz sektörüne sağlanan destek oldukça önemli. Bu desteklerin, gerçek ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. Tüketimi yüksek olan grupların, enerji maliyetlerinin gerçek değerini yansıtması gerektiğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Faturalar Ne Kadar Artacak?

Sabah gazetesine göre, yüksek tüketim yapan ev ve iş yerleri, yeni tarifeler kapsamında daha yüksek faturalarla karşılaşacaklar. Şu anda bin 50 TL’nin üzerinde fatura ödeyen evler ve 5 bin TL’nin üzerinde fatura ödeyen iş yerleri, yeni düzenlemeyle daha yüksek faturalarla karşılaşacaklar. Örneğin, şu anda 1.050 TL olan bir fatura, yeni düzenlemeyle 2 bin TL’ye kadar çıkabilecek.

Tüketici Profili Nasıl Değişecek?

Yeni düzenleme ile birlikte, genel olarak ev elektrik faturalarında büyük bir değişiklik olmayacak. Ortalama bir evin elektrik faturası şu anda 414 TL civarında seyrederken, çoğu abone için bir artış beklenmiyor. Fakat, daha fazla enerji kullanan abonelerin maliyetleri artacak.

Yüksek Tüketim Yapanlara Öneriler

Eğer yılda 5 bin kWh ve üzeri tüketim yapılıyorsa, yaz aylarında klima gibi yüksek enerji tüketen cihazlar kullanıldığında, faturaların artabileceği unutulmamalıdır. Yeni düzenlemede yıllık tüketim dikkate alındığından, mevsimsel tüketimler de toplam fatura miktarını etkileyecektir.

Serbest Tüketici Anlaşmaları

Bin TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen ev sahipleri, daha avantajlı tarifelerden yararlanabilmek adına elektrik şirketleriyle serbest tüketici anlaşması yapabilirler. Bu anlaşma sayesinde daha uygun fiyatlarla elektrik tedarik edebilirler.

Kimler Kapsam Dışı Kalacak?

Ancak bazı özel yerler ise yeni düzenlemeyi dikkate almayacaklar. Camiler, Cemevleri, AFAD barınma merkezleri gibi halka hizmet veren yerler, bu düzenlemeden etkilenmeyecek ve mevcut tarifeye devam edebilecekler.

Related Posts

Tapu sahipleri dikkat: O kalemlere büyük zam geliyor!

İstanbul’da emlak piyasasını etkileyecek önemli bir değişiklik yaşanıyor. Rayiç bedellerin artışı, hem ev sahiplerini hem de alım satım yapacak yurttaşları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeyle vergiler ve tapu harçları da yükselecek.

Bir sigara grubuna zam: Yarından itibaren geçerli olacak!

JTİ grubundaki sigaralara zam geldi. Yeni fiyatlar, yarın (4 Temmuz) itibari ile geçerli olacak.

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …