53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.