Yeni çip krizi kapıda olabilir! Kısıtlama geldi

Çin’in Çip Üretiminde Kritik Element İhracatına Kısıtlamalar Getirmesi

Çin, çip üretiminde hayati öneme sahip olan skandiyum ve disprozyum gibi nadir elementlerin ihracatına yeni kısıtlamalar getirdi. Bu karar, özellikle telefonlardaki sinyal modülleri ve sabit disklerde kullanılan parçaların teminini zorlaştırabilir.

ŞİRKETLER ZOR DURUMDA

Webtekno’nun haberine göre, skandiyum, disprozyum, gadolinyum, terbiyum, samaryum, itriyum ve lutesyum gibi elementleri içeren ürünleri yurt dışına göndermek isteyen firmalar artık Çin’den özel izin almak zorunda. Bu durum, Broadcom, Qualcomm, TSMC, Samsung, Seagate ve Western Digital gibi teknoloji devlerini oldukça olumsuz etkileyebilir. Ayrıca bu yeni kısıtlama, Çin’in nadir toprak elementlerine yönelik üçüncü büyük ihracat kısıtlaması olarak dikkat çekmektedir.

Skandiyum, 5G telefonlar, baz istasyonları ve Wi-Fi cihazları için kullanılan filtrelerin üretiminde önemli bir role sahiptir. Disprozyum ise, sabit disk sürücülerinde ve elektrikli araç motorlarında kullanılan mıknatısların performansını artırmak için kullanılmaktadır. Her iki elementin de MRAM bellek teknolojileri ve radyasyona dayanıklı sistemlerde kritik bir rolü vardır.

Sınırlamalar sadece ham maddeyi değil, aynı zamanda bu elementleri içeren bileşenleri ve nihai ürünleri de kapsamaktadır. Bu durum, küresel tedarik zincirinde yeni bir belirsizlik yaratmaktadır. Çin, daha önce antimon, galyum, germanyum ve tungsten gibi diğer kritik materyallerde benzer adımlar atmıştı.

Çin’in aldığı bu kararların doğrudan bir ihracat yasağı olmadığının altı çizilse de, her yeni düzenlemenin üretim zincirinde kritik öneme sahip malzemelere ulaşımı daha da zorlaştırdığı belirtilmektedir. Sektör kaynakları, benzer kısıtlamaların gelecekte tekrar gündeme gelebileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Related Posts

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.