‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük: Depreme Dayanıklı ASM’ler Şart!

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) depreme karşı dayanıksızlığı gündeme taşındı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, her mahallede hizmet sunan ASM’lerin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde depreme karşı herhangi bir kriterin aranmadığını dile getirdi.

Mengücük, “ASM’lerin, yeni açılan sanal ASM’ler dâhil, depreme karşı dayanıklılıklarının sorgulanmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi riskli bölgelerde, aile hekimleri yıkım kararı alınan binaları terk etmek zorunda kalıyor ancak alternatif bir yer gösterilmiyor. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamaması için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

‘İhmalin Sonuçları Çok Önemli Olabilir’

Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ASM’lerin depreme dayanıklı, müstakil ve sağlık hizmetlerine uygun kamu binaları olması gerektiğinin altını çizen Mengücük, “Güçlendirilmiş, mühendislik standartlarına uygun ASM’ler, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlayabilir ve acil ihtiyaçlara hızla cevap verebilir. Ancak bugüne kadar bu yönde bir planlama yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da hizmet veren 1000’den fazla ASM olduğunu belirten Mengücük, bu merkezlerin yüzde 70’inin kamu binalarında bulunduğuna dikkat çekti. Geri kalan merkezlerin ise genellikle hekimler tarafından kiralanan apartman zemin katlarındaki mekânlarda hizmet verdiğini açıkladı. Bu durumun ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Mengücük, “Yıllardır İstanbul’da büyük bir depremin olabileceği bilinmesine rağmen, ASM’ler için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu ihmallerin sonuçları çok ağır olabilir.” dedi.

Related Posts

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Eşini Burun Ameliyatında Kaybetti

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve eşini burun ameliyatında kaybeden Faruk Eraslan ortak basın açıklaması yaptı. 

Dağdan toplanıyor, kilosu 10 bin TL’ye satılıyor

Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olduğu için bölgede yoğun talep gören “zuzubak” otu, ilçenin Cobet yaylası, Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Zuzubak otu, ilkbaharın gelmesiyle köylerde yaşayan vatandaşlar için …

Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Bazı baharatlar tek başına şifa olsa da birlikte kullanıldıklarında mideye ciddi zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, her gün soframızda yer alan bu iki baharatın kombinasyonu mide yanması, reflü ve hatta kanama riskini bile tetikleyebiliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir