Bilim insanları Dünya’nın dönüş hareketinden elektrik üretti

Fizikçiler, Dünya’nın kendi manyetik alanı ve dönüş hareketinden elektrik üretmenin mümkün olabileceğini öne sürüyor. Physical Review Research dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, bu fikri destekleyen deneysel sonuçlar sundu. Öte yandan Dünya’nın dönüşünden yararlanarak elektrik üretme fikri yeni sayılmaz, hatta 1832’ye kadar dayanan köklü bir fikir.

1832’den günümüze uzanan bir fikir

Her ne kadar bu fikir, 1832’e kadar uzanmış olsa da şimdiye kadar bu konuda somut bir adım atılmamıştı. Ancak son deneyler, bu fikri test etme konusunda önemli bir aşama kaydetti. Araştırmacılar, 29.9 cm uzunluğunda manganez-çinko ferritten yapılmış silindirik bir kabuk kullanarak önemli bir gözlemde bulundu. Bu yapı, Dünya’nın manyetik alanına 57,5 derece açıyla yerleştirildiğinde 18 mikrovolt elektrik üretildi.

İlginç olan ise şu; normalde bu tür bir voltaj, elektronların kendilerini yeniden düzenlemesiyle ortadan kalkardı. Ancak araştırmacılar, bu silindirik yapıda böyle bir iptalin gerçekleşmediğini fark etti.

Araştırmacılar, dış etkenlerin deney sonucunu etkilemediğinden emin olmak için son derece titiz davrandı. Deneyler, penceresiz ve yer altında bulunan, düşük frekanslı (60 Hz) ve radyo frekanslarının (RF) sınırlı olduğu bir laboratuvarda gerçekleştirildi. Farklı bir ortamda, laboratuvardan 5,6 km uzaklıktaki bir konutta tekrarlandı ve aynı sonuçlar elde edildi. Ayrıca Faraday kafesi içinde yapılan testlerde ise üretilen gerilim tamamen kayboldu. Tüm bu deneyler, Dünya’nın manyetik alanı ve dönüşü arasındaki etkileşimin gerçekten elektrik üretebileceğine dair önemli bir ipucu sunuyor.

Telefonumu şarj edebilir miyim?

Araştırmanın yazarlarından Christopher F. Chyba, üretilen elektriğin şu anda “son derece küçük” olduğunu kabul ediyor. Ayrıca, bu yöntemi pratik bir enerji kaynağına dönüştürmenin mümkün olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Chyba’ya göre, bir sonraki adım bağımsız araştırma gruplarının aynı deneyleri tekrarlayarak sonuçları doğrulaması ya da çürütmesi olacak. Özellikle farklı çevresel koşullarda yapılacak testler, gözden kaçan bir enerji kaynağının olup olmadığını anlamak için kritik önem taşıyor. Dolayısıyla en azından yakın gelecekte Dünya’nın dönüşünden üretilen bir elektrik ile telefonumuzu şarj edemeyeceğiz.

Related Posts

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.