Çene cerrahisine yapay zeka çözümü: Saniyeler içinde modelleyip minimum hata ile yapıyor

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Nurettin Diker, sistem sayesinde, ameliyat planlamalarının hızlı ve doğru yapılabildiğini aktardı.

3D modelleme kullanıyor

Yapay zeka teknolojisinin hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerini analiz ederek, eksik bölgeleri tamamladığını anlatan Diker, yöntemin çene cerrahisinde önemli bir ihtiyacı karşıladığını vurguladı. Diker, travma, tümör, kist ya da ileri kemik erimesi gibi durumlarda çene kemiğinde ciddi kayıpların oluşabildiğine işaret ederek, “Cerrahi planlama için bu eksik bölgelerin 3 boyutlu olarak yeniden modellenmesi gerekiyor, yapay zeka, bu süreci saniyeler içinde otomatik hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Estetik artarken hata oranı azalıyor

Yapay zekayla üretilen 3D modellerin implant öncesi kemik desteği gereken vakalarda büyük kolaylık sağladığına dikkati çeken Diker, “Oluşturulan 3 boyutlu model sayesinde kişiye özel implant tasarımları daha hızlı yapılabiliyor. Bu da hem cerrahi süreci kısaltıyor hem de başarı oranını artırıyor. Özellikle ileri düzey kemik kayıplarında geleneksel yöntemler oldukça zaman alıyordu.” değerlendirmesinde bulundu. Diker, yapay zekayla, çene cerrahisi uygulamalarının sadece ameliyat öncesi değil, tedavi sonrası iyileşme sürecinde de hasta konforunu artırdığını belirterek, “Bu sistem, manuel planlamalardan doğabilecek hataları en aza indiriyor. Aynı zamanda estetik açıdan daha başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Diş hekimliği alanında bu teknolojinin çok yakın bir gelecekte standart hale geleceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Hastalar sistemden memnun

Sistemin klinik vakalarda aktif olarak kullanılmaya başlandığını aktaran Diker, hasta geri bildirimlerinin olumlu olduğunu vurguladı. Diker, yapay zeka destekli sistem sayesinde daha kısa sürede, kişiye özel çözümler üretebildiklerine işaret ederek, özellikle büyük kemik kaybı yaşayan hastalar için bu teknolojinin umut verici olduğunu kaydetti. Yapay zekanın diş hekimliği uygulamalarında gelecekte daha geniş bir kullanım alanına sahip olacağına işaret eden Diker, hastaya özel, hızlı ve güvenli tedavilerin artık dijital sistemlerle mümkün hale geldiğini anlattı.

Related Posts

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı. 

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.