Grip mevsimi uzadı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: “Grip Mevsimi Uzadı, Dikkatli Olun”

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, gribal hastalıkların bu yıl hala devam ettiğini vurgulayarak, 2025 yılının grip mevsiminin uzunluğuyla diğer yıllardan farklı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan’a göre, Mayıs ayının ortalarında bile üst solunum yolu enfeksiyonları şikayetiyle hastalar hastanelere başvuruyor ve destek talep ediyor. Grip hastalığı özellikle riskli gruplar için tehlike oluşturuyor. Bu risk altındaki kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekiyor.

İstirahat, Sıvı Tüketimi ve Uyku Düzeni Önemli

Riskli gruplardaki bireyler için ciddi solunum yetmezliği ve zatürrenin büyük bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Doğan, normal bireylerin ise evde semptomatik tedaviyle iyileşebileceğini belirtiyor. Bu kişilere öneriler ise istirahat, yeterli sıvı tüketimi, düzenli uyku, mevsime uygun beslenme ve dışarı çıkarken uygun şekilde giyinme olacak. Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler nedeniyle vücut ısısındaki ani düşüşler veya soğuğa maruz kalmanın bu tür hastalıklara davetiye çıkardığını hatırlatan Doç. Dr. Doğan, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

‘Bir Mutasyon Gerçekleşmiş Olabilir’

Uzmanlar genellikle bu aylarda yoğun bir hastalık beklemediklerini ancak bu yılın biraz farklı olduğunu belirtiyor. Mayıs ayında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Doğan, bu durumu mevsimin getirdiği özelliklere bağlıyor. RNA virüslerinin sıkça mutasyona uğradığını belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun toplumda hastalık sayısındaki artışa ve daha önce hastalığı geçirmiş bireylerin tekrar hastalanmasına yol açabileceğini söylüyor. Dolayısıyla, mutasyon olasılığına karşı dikkatli olmak ve korunma tedbirlerini eksiksiz uygulamak önem taşıyor.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.