Hava kirliliği ve böcek ilaçları Parkinson riskini artırıyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil: Parkinson Hastalığının Nedenleri ve Etkileri

Hava kirliliği, böcek ilaçları ve çözücülere maruz kalmak, Parkinson hastalığı riskini artırabilir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son yıllarda hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanan bu hastalık, titreme ve hareket bozukluklarının yanı sıra uyku problemleri ve yaygın vücut ağrıları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, ağrılı kas kasılmaları ve konuşma zorluğu bulunmaktadır. Hastalık genellikle yaşlı bireylerde görülse de genç yaş grubunu da etkileyebilir. Ailede hastalık öyküsü bulunan bireylerde risk daha yüksek olabilir. Prof. Dr. Talip Asil, hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ancak semptomları azaltmak için terapiler ve ilaçların kullanılabileceğini belirtti.

Asil, son yıllarda Parkinson hastalığının global olarak yaygınlığının arttığını ve 2019 yılında hastalığın neden olduğu sakatlık ayarlı yaşam yılı (DALY) sayısının 5,8 milyon olduğunu vurguladı. Hastalık ayrıca yılda 329 binden fazla ölüme sebep olmaktadır. Ölüm oranında da artış gözlemlenmektedir. Bu sebeplerle, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere maruz kalmamak ve düzenli kontrol ile hastalığın erken teşhis edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı. 

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.