Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları denetim altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sağlanan gelirleri yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, “Dijital alanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerden gelir elde edenler vergilerini ödemekle yükümlüdür. İsteyenleri uyum sağlamaya teşvik ediyoruz, aksi takdirde vergi incelemesi ve cezai işlemlerle karşılaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgilere göre, e-ticarette sıkça kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı.

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceleyerek bu gelirlerin vergi beyanlarında yer alıp almadığını belirlemek amacıyla detaylı bir analiz yaptı.

37 milyarlık gelir 4 bin 95 mükellefin vergi beyanından çıkarıldı!

Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilen veriler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verilerinin karşılaştırılması neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da beyanlarını eksik veya hiç yapmayan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin, 37 milyar lira geliri gizlediği ortaya çıktı.

Birçok sektör incelendi

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programcılığı yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Yapılan analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2,284 kez sanal POS kullanarak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Uyum sağlamayanlara ceza

GİB, vergi kayıplarını önlemek için “gönüllü uyum ve açıklama” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmadan önce bilgilendirilerek uyum sağlamaları ve açıklama yapmaları isteniyor.

Beyanlarını düzelterek uyum sağlayan mükelleflere daha az ceza veriliyor.

Gelen çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermeyi reddeden ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Bakanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellefle başladı.

“Ceza mekanizması devrede olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının daha kolay tespit edilebileceğine dikkat çekerek, “Saha çalışmalarının yanı sıra teknolojiyi etkin şekilde kullanarak kayıt dışı ekonomiyle savaşıyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyuma teşvik ediyoruz, uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

10 yılın lideri hamsi oldu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

Krizin gölgesinde altın parladı: Uzmanlar bu seviyelere dikkat çekti

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, küresel piyasalarda güvenli limanlara yönelimi hızlandırdı. Altın fiyatları tırmanışa geçti. Ons altın kritik dirençleri zorlarken gram altında da yeni rekorlar görüldü.

Borsa güne düşüşle başladı – 12 Haziran 2025

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614 puandan başladı. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler piyasalarda temkinli seyri beraberinde getiriyor.