Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

İmamoğlu’nun vekili 7 milyonunu dağıttı

İBB, Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde 2020 yılında başlattığı tarımsal destek programını, bu yıl da güçlendirerek sürdürüyor. Kentteki çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmek, tarımdan kopan üreticileri yeniden tarlaya döndürmek ve tarım …

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.

Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Gençlerin çalışma hayatına katılımında yaşanan zorluklar, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları emekçiler için büyük sorun oluşturuyor. DİSK/Genel-İş’in hazırladığı rapor, bu sorunların çözümü için emekten yana politikalar gerektiğini vurguluyor.

Dolar/TL ne kadar? İşte güncel döviz kurları

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. Özellikle, 2 Nisan’da açıklanan tarifelerin ardından ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimde tarafların anlaşmaya varmasının yaratacağı etki merak konusu …

Ekonomik kalkınmaya kırsal destek

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında kurulduğu güne atfen 1984 yılından bu yana 14 Mayıs ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kabul görüyor.

Vergide elektronik belge ibrazı resmen başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi inceleme süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandıracak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, vergi incelemelerinde artık elektronik sistem araçları …