Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

10 yılın lideri hamsi oldu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

Krizin gölgesinde altın parladı: Uzmanlar bu seviyelere dikkat çekti

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, küresel piyasalarda güvenli limanlara yönelimi hızlandırdı. Altın fiyatları tırmanışa geçti. Ons altın kritik dirençleri zorlarken gram altında da yeni rekorlar görüldü.

Borsa güne düşüşle başladı – 12 Haziran 2025

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614 puandan başladı. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler piyasalarda temkinli seyri beraberinde getiriyor.