Kuyumcular bile sahte altınla dolandırılıyor! Korunmanın yolları neler?

Sahte Altın Dolandırıcılığına Karşı Yatırımcıları Koruma Yolları

Son dönemde altın piyasasında sahte ürünlerin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Yatırımcıların, gram altın fiyatlarının 3 bin 800 TL’ye kadar yükseldiği bu dönemde sahtecilikten nasıl korunabilecekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hatta, bazı kuyumcular bile bu sahtekarlıklardan etkilenmiş durumda.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, piyasada gerçek ile sahte altın arasındaki farkı anlamak gittikçe zorlaştı. Bu durum, yatırımcılar için risk oluşturuyor ve dolandırıcıların fırsat bulmasına neden oluyor. Kuyumcuların bile zaman zaman bu tür sahtekarlıklara maruz kaldığı bir ortamda, yatırımcıları koruyacak bazı yöntemler bulunuyor.

MİHENK TAŞI TESTİ

NTV’de yer alan habere göre, Altının gerçek olup olmadığını anlamak en yaygın yollarından biri, mihenk taşı testi olarak bilinen uygulamadır. Bu yöntem, kuyumcular tarafından oldukça sık kullanılır. Kuyumcu Şevket Görgen, bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Mihenk taşını altına sürdüğümüzde, gerçek altın iz bırakırken sahte altın hemen silinir.” Bu test, sahte altınları tespit etmek için oldukça hızlı ve pratik bir yöntem sunuyor.

TEKNOLOJİ İLE GELİŞEN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Ancak, bazı durumlarda mihenk taşı testi de yeterli olmayabiliyor. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle, dolandırıcılar bu yöntemlere karşı önlemler alabiliyor. Sahte altınlar, genellikle çok iyi bir şekilde üretilip gerçek altınla neredeyse aynı özelliklere sahip olabiliyor. Bu durumda, sahteciliği tespit etmek daha da zorlaşıyor.

‘AYAR EVİ’ LABORATUVARLARINA GÖNDERİLİYOR

Bu gibi durumlarda, sahte altınların tespit edilebilmesi için “ayar evi” olarak adlandırılan laboratuvarlarda daha detaylı testler yapılması gerekiyor. Bu laboratuvarlarda, altının saflığına dair çeşitli analizler gerçekleştirilerek, ürünün gerçek olup olmadığı belirleniyor.

YATIRIMCILARI KORUMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uzmanlar, yatırımcıların sahte altın dolandırıcılığından korunmak için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Altın alırken güvenilir kuyumcular ve sertifikalı ürünler tercih edilmesi, riskleri azaltan başlıca adımlar arasında yer alıyor. Ayrıca, altının alındığı yerin doğru ve güvenilir olduğundan emin olunması gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Yüksek faizler araç sektörünü etkiledi, sert düşüş yaşandı!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Operasyonel Kiralama Sektör Raporuna göre, sektörün araç parkının yüzde 60,7’sini benzinli, yüzde 28,8’ini dizel araçlar oluştururken, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 10,4 ile …

Bakanlık açıkladı: 5 ayda bütçe açığı 650 milyar lira oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı mayıs ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre gelir 1 trilyon 325 milyar lira olurken giderler 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Petrol fiyatları alev alıyor: İsrail-İran gerilimi piyasaları sarsıyor! (16 Haziran 2025)

Cuma günü 76,31 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,67 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.27 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,14 artışla 73,77 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI …

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

10 yılın lideri hamsi oldu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.