Maden ihracatçıları ABD pazarında konumu güçlendirecek

Ege Maden İhracatçıları, ABD Pazarındaki Konumunu Güçlendirmeye Odaklanıyor

İZMİR (İGFA) – Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın alınan yeni gümrük vergileri kararı sonrasında, Türk doğal taş sektörü, ABD pazarında Avrupa ve Uzakdoğulu rakiplerine karşı avantaj sağlayacağına inanıyor.

Türkiye’den ABD’ye yapılan doğal taş ihracatında %10’luk gümrük vergisi uygulanması, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Alimoğlu, Türkiye’ye uygulanan verginin düşük olmasının olumlu bir adım olduğunu belirterek, yıllık 3,5 trilyon dolarlık ithalat hacmi bulunan ABD’ye 2024 yılında 432 milyon dolar olan doğal taş ihracatının kısa vadede 500 milyon dolara, uzun vadede ise 1 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Alimoğlu, 2024 yılında gerçekleştirilen mali genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, “ABD’nin yeni gümrük vergisi politikası gereği; İtalya ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan benzer ürünlerin ihracatına %20 ek vergi uygulanmaktadır. Ancak Türk doğal taş üreticileri olarak, üretime, istihdama ve ihracata olan güvenimizi sürdüreceğiz. Şartlar ne olursa olsun endişe edecek bir durum söz konusu değil. ABD pazarında ilgi gören Türk doğal taşları için canlı bir talep bulunmaktadır” dedi.

MADEN İHRACATÇILARI KÜRESEL PAZARLARDA

Alimoğlu, İzmir Marble Fuarı’nın 2024 yılı etkinlikleri kapsamında Almanya, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerden alıcıları bir araya getirerek Alım Heyetleri düzenlediklerini söyledi. Bu tür organizasyonların sektörün uluslararası alanda tanınmasına ve ticaret hacminin artmasına büyük katkı sağladığını belirtti.

Alimoğlu, “9-12 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan 30. İzmir Marble Fuarı’nda Güney Kore, Fransa, Azerbaycan, Kanada, Suudi Arabistan ve Hindistan’dan katılımcıların yer aldığı yeni bir Alım Heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz aylarda, Dubai’nin önemli ticaret merkezlerinden Big 5 Dubai Expo etkinliğiyle eş zamanlı olarak Sektörel Ticaret Heyeti düzenledik. ABD’nin Las Vegas ve Los Angeles şehirlerindeki TİSE Fuarına paralel olarak bir Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledik. İngiltere’deki Surface Design Show kapsamında gerçekleştirilen Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonunun ardından, Mayıs ayında Avustralya’nın Sidney şehrine bir Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyeceğiz. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak küresel pazarlarda etkin bir şekilde yer alıyoruz. Üyelerimizin yeni pazarlar bulmalarına ve pazar paylarını artırmalarına yardımcı olmak adına etkinliklerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

10 yılın lideri hamsi oldu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

Krizin gölgesinde altın parladı: Uzmanlar bu seviyelere dikkat çekti

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, küresel piyasalarda güvenli limanlara yönelimi hızlandırdı. Altın fiyatları tırmanışa geçti. Ons altın kritik dirençleri zorlarken gram altında da yeni rekorlar görüldü.

Borsa güne düşüşle başladı – 12 Haziran 2025

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614 puandan başladı. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler piyasalarda temkinli seyri beraberinde getiriyor.