Mehmet Metiner: ‘Kürt meselesi’ için yeni paradigma gerekli, tanım yeniden düşünülmeli

Eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, Kürt meselesinin çarpıtılmış tanımının inkâr ve asimilasyon politikalarının ürünü olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için yeni bir zihniyet ve paradigmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Metiner, Diyarbakır’daki HÜDA PAR Genel Merkezi’nde düzenlenen “Kürt Meselesine İnsani Çözüm” çalıştayında, “Kürt meselesi” ifadesinin çarpıtılmış ve yanlı olduğunu söyledi. Konuşmasında, Kürt kimliğinin ve kültürünün tarihsel olarak inkâr edildiğini, asimilasyon politikalarının uygulanmasıyla ortaya çıkan sorunların aslında “Kürt meselesi” olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Metiner, Kürtlerin kendi taleplerinin ve demokratik beklentilerinin var olduğunu, ancak bu taleplerin “Kürt meselesi” olarak etiketlenmesinin, tarihsel inkâr ve asimilasyonun bir ürünü olduğunu belirtti.

Konuşmasında, farklı görüş ve taleplerin özgürce ifade edilmesinin, “Terörsüz Türkiye” idealine uygun olduğunu savundu. Farklı sesleri susturmayı ve talepleri bastırmayı eleştirerek, “farklı talepleri bastırmaya kalkışmak, eski Türkiye’nin sorun üreten zihninin hortlatılmasıdır” dedi. Buna ek olarak, mevcut ulus-devlet paradigmasının, hem Türk hem de Kürt kimliklerini tek tip hâle getirmeye çalıştığını ve bu sürecin, toplumsal sorunların ve mağduriyetlerin temelini oluşturduğunu aktardı.

Metiner, çözümün, eski yaklaşımların ötesinde, yeni bir zihniyet ve dil arayışında yattığını vurguladı. “Yeni bir paradigmaya ihtiyaç var” diyerek, mevcut devlet anlayışının, farklılıkları yok sayan ve homojenleştirici yanının, sorunların çözümüne engel teşkil ettiğini söyledi. Ayrıca, kendisini, söylediklerinin ileride çarpıtılmasına karşı uyardı ve “Birileri söylediklerimi çarpıtmaya çalışmasın” ifadeleriyle eleştirilere karşı önlem aldı.

Metiner, “Kürt meselesi” tanımının, Kürtlerin gerçek taleplerini ve yaşadıkları mağduriyetleri yansıtmadığını, bunun yerine modern ulus-devletin dayattığı inkâr ve asimilasyon politikalarının ürünü olduğunu belirtti. O, meseleye dair tartışmaların, zihniyetin ve kültürel farklılıkların özgürce ifade edilebildiği bir ortamda ele alınması gerektiğini savundu.

Yazının tamamını okumak için .

Related Posts

CHP Bayburt mitinginde Ferdi Zeyrek unutulmadı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla bugün saat 13.30’da Genç Osman Stadı önünde düzenlenecek miting için Bayburt’ta hazırlıklar tamamlandı.

Ehliyetine el konulan kadın direksiyon başından canlı yayın açtı

Yalova’da Kurban Bayramı öncesi denetimlerini sıkılaştıran polis ekipleri, alkollü ve ehliyetsiz araç kullanan Yağmur G.’ye rekor ceza kesti.

Sınır komşumuz İran’da nükleer sızıntı var. Korkulan oldu dünya diken üstünde

Dünyanın gözü kulağı Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerde. İsrail’in dün sabaha karşı saldırı başlattığı İran dün akşam saatlerinde misilleme saldırılarına başladı. İsrail ise İran’ın nükleer tesislerini vurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA …

Yunanistan’a gittiği söylenmişti: Netanyahu İran saldırısı sırasında sığınağa kaçmış

İran’a düzenlenen saldırılar sırasında Yunanistan’a kaçtığı iddia edilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ülkesinde olduğu iddia edildi. İsrail devlet televizyonu KAN, İran’ın misilleme saldırısı sırasında Netanyahu’nun bakanlarla sığınakta toplantını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’in İran saldırısına tepki: İsrail’in saldırısı apaçık provokasyon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Netanyahu’nun bölgeyi ateşe atan saldırılarının önüne geçilmeli” dedi.

Öğretmen arkadaşını çalıştığı okulda öldürdü: ‘Pişman değilim’

Konya’da rehberlik öğretmeni Muhammed Öz’ü (33) okulda otomatik av tüfeğiyle öldüren eski ev arkadaşı Berkehan Oluk (27), adliyeye sevk edildi. Zanlı, basın mensuplarının “Pişman mısın?” sorusuna “Pişman değilim” yanıtını verdi.