Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent Petrol, Trump ve Şi Cinping Arasındaki Görüşmelerin Etkisiyle Geriledi

Brent petrolün varil fiyatı dün 65,93 dolara kadar yükseldikten sonra günü 64,62 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise saat 09.19 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,7 azalarak 64,16 dolara geriledi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 61,20 dolardan alıcı buldu.

ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri anlaşmazlığı, petrol fiyatları üzerinde etkili oldu. Bu anlaşmazlık küresel ekonomik görünümü zayıflatırken, OPEC ve OPEC+ grubunun üretimi artırma planları da arza ilişkin endişeleri hafifletti.

Ayrıca, Çin’in ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri konusunda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmeyi yalanlaması, ticaret savaşlarının derinleşerek talebi zayıflatacağı endişelerini artırdı.

Washington ve Pekin arasındaki tarife restleşmesinin ardından ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e yükseltirken, Çin de karşılık olarak yüzde 125’e çıkardı. Beklentiler, bu anlaşmazlıkların küresel ticareti baskı altına alarak enflasyonist baskıları artırabileceği yönünde.

Petrol fiyatları üzerindeki baskıları hafifleten bir diğer gelişme ise OPEC+ grubunun haziranda üretimi artırmaya yönelik planları. Bu planlar, küresel arz endişelerini azaltarak fiyatların düşüşünü destekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’da geçici ateşkes ilan etmesi de jeopolitik endişeleri hafifletti. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla 8 Mayıs-11 Mayıs tarihleri arasında bütün askeri eylemlerin durdurulacağı belirtildi.

Brent petrolde teknik olarak 66,06 doların direnç, 59,81 doların ise destek seviyesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Related Posts

Şimşek’ten enflasyon mesajı: Programa olan siyasi destekte gerileme yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında ekonomiye ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef patikasındaki yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılacağını açıkladı. Şimşek, iç ve dış siyasi gelişmelerden Türkiye’nin yatırımcılarının etkilenmeyeceğini belirterek siyasi desteğin devam ettiğini belirtti.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir