Reel Kesim Güven Endeksi Mart ayında 0,4 puan arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mart ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 2025 yılı Mart ayında imalat sektöründe faaliyet gösteren 1738 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesine yükseldi. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması değerlendirmeleri endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine ulaştı.

Üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranının arttığı, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranının ise azaldığı belirlendi.

Gelecek üç ay için üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranının yükseldiği, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranının ise azaldığı dikkat çekti. İstihdam artışı beklentilerinin güçlendiği, sabit sermaye yatırım harcaması beklentilerinin ise zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenlerin oranında azalma görülürken, satış fiyatı artışı beklentilerinin güçlendiği belirlendi. Gelecek on iki ay için yıllık ÜFE beklentisinin bir önceki aya göre %1,0 azalarak yüzde 38,6 düzeyinde gerçekleşti.

İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişata ilişkin daha olumsuz değerlendirmelerde bulunanların oranı azaldı.

Related Posts

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.