Restoranlarda Big* vurgun

Türkiye’de artan yoğun enflasyon kafe ve restoran fiyatlarına da yansıdı. Bu durum küresel Big* Mac Endeksi’nde de açık bir şekilde görülüyor. Tüm dünyada yeme içme fiyatları ve enflasyon mukayesesi için baz alınan Big Mac fiyatları, ülkemizde son 4 yılda 9 kat birden arttı.

Big*: Büyük

Buna göre, Big Mac fiyatları Avrupa ülkelerinde ortalama 5 dolarken Norveç’te 6 dolar, Türkiye’de 6.12 dolar ve İsviçre’de 6.50 dolar olduğu görülüyor. The Economist’in verilerini yorumlayan ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara “Türkiye ucuz ülke pozisyonundan çıkarak çok pahalı ülke konumuna yükseldi. Dünyada yemek fiyatlarının en fazla arttığı ülke olduk” ifadelerini kullandı.

“MASRAFLAR YÜZDE 200 ARTTI”

İşletmeler, giderlerin arttığını belirterek şu sözlerle de şikayette bulunuyorlar:

“Gıda ve içecek maliyetleri, personel ve kira giderleri, faturalar, temizlik maliyetleri, pazarlama ve reklam giderleri ile online yemek şirketlerinin komisyon oranları ciddi şekilde arttı. 2022 yılı ile şimdiki giderlerimiz arasında yüzde 200’ü aşkın fark var. Tüm bunlara rağmen istihdam oluşturmaya ve devletimize vergi ödemeye devam ediyoruz. Çoğu işletme eskisi kadar kar elde edemiyor. Sektörde para kazanan işletme sayısı azaldı”

HER YIL 5-6 BİN İŞLETME AÇILIYOR

İşletme sahipleri eskisi kadar kar elde edemediklerini söylese de yapılan araştırmalarda yeme içme sektörüne yatırımcı akını olduğu görülüyor. Ülkemizde her yıl, 5 ila 6 bin civarında restoran, kafe ve lokanta açılıyor. Bu sınıfta açılan işletme sayısı son yılların en yüksek rakamlarını buldu.

TÜKETİCİ FAHİŞ FİYATIN FARKINDA

Kafe ve Restoran Fiyatları Algı Araştırması’na katılan vatandaşların yüzde 88,3’ü kafe ve restoran fiyatlarını oldukça yüksek bulurken, yüzde 82,1’i işletmecilerinin enflasyonu bahane ederek fiyat yükselttiklerini ve bunu fırsatçılığa çevirdiklerini düşünüyor. Araştırmalarda tek başına en fazla ödenen hesap ortalamasının 553 lira olduğu görülüyor.

SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ 150 MİLYAR TL

Ülkemizdeki yemek hizmeti pazarının büyüklüğü 150 milyar lirayı gördü. Son dönemde en fazla yatırım alan sektörlerin başında olan sektörün büyüklüğünün 2030 yılında 770 milyar liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Restoran ve lokantalar yüzde 40 ile listenin ilk sırasında yer alıyor. Kafe ve barlar yüzde 26, fast food ve eve servis hizmet yüzde 25, self servis kafeterya, büfe ve kiokslar yüzde 4’ü oluşturuyor.

Related Posts

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.