Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

MS Hastalığının Görünmeyen Yüzü Yapay Zeka ile Gözler Önüne Seriliyor

20-40 yaş aralığında sıkça görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde 3,5 milyon kişiyi, Türkiye’de ise 70 binden fazla bireyi etkiliyor. Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan bir farkındalık projesi halkla paylaşıldı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen ve “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserler, hastalığın toplumda yeterince bilinmeyen semptomlarını vurguluyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, toplantının açılış konuşmasını yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. MS tanısının önemi ve hastalık sürecine dair detaylar paylaşıldı. MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Her 5 dakikada bir kişiye MS tanısı konulduğu gerçeğinden yola çıkılarak yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Tanıyı zorlaştıran faktörlerden biri, her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesidir. Bu nedenle farkındalık ve erken teşhis oldukça kritiktir” dedi.

Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ve uyuşma gibi semptomlar genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılıyor. Bugünkü toplantımızda, MS hastalığının toplumda az bilinen semptomları yapay zeka teknolojisiyle görselleştirildi. Amacımız bu semptomları gözler önüne sermek ve MS hakkında farkındalığı artırmak” şeklinde konuştu.

“MSafeler” temasıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisiyle üretilen görseller, MS hastalığının az bilinen semptomlarını görünür kılmak amacıyla 28 Mayıs’ta Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de sergilenecek.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yutma bozukluğunun tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşım önem arz ediyor

Uzmanı uyardı: Yutma bozukluğunun tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşım önem arz ediyor

Tahin ya da pekmez değil: Tüm depoları dolduruyor, tam bir enerji kaynağı

Tahin ya da pekmez enerji denince akla ilk gelen ikili olsa da en az onlar kadar faydalı olan bir besin daha var. Yıllardır göz ardı ettiğimiz bu besin tüm depoları dolduruyor…

Çocuklar ayıla bayıla yiyor meğer büyük tehlikeymiş

Uzmanlar, çocukların çok sevdiği bu renkli atıştırmalığın yüksek şeker ve katkı maddeleriyle ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.