Türkiye 235 yılın gerisine düştü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, Türkiye’nin adaletten, hukuktan ne kadar uzaklaştığının en son örneği oldu. Türkiye, hukukun üstünlüğü endeksinde 179 ülke arasında 147’nciliğe gerilerken, Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldı. AKP döneminde yaratılan tahribat o kadar büyük ki yapılan araştırmalara göre günümüz Türkiyesi birçok alanda Osmanlı İmparatorluğu döneminin bile gerisinde kaldı. İsveç merkezli V-Dem Enstitüsü araştırmasına göre insan hakları, hukuk, adalet, sivil toplum ve demokrasi gibi 50’den fazla alt başlığa göre 1789’da 3. Selim dönemindeki Osmanlı İmparatorluğu’nun puanı 0.23 iken, 2024’te Türkiye’nin puanı 0.18 oldu. Listede 1’e yakın puanlar ülkenin hukuk, insan hakları, demokrasi gibi konularda ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

92 SIRA GERİLEDİK

Araştırmada Cumhuriyet’in kurulduğu yıl olan 1923’te Türkiye’nin puanı 0.23, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 1938’te 0.58, 12 Eylül darbesinin hüküm sürdüğü 1981’de 0.45 olmuştu. Türkiye’nin puanı 1991’de 0.66, AKP’nin iktidara geldiği 2002’de ise 0.74’e yükselmişti. Ancak AKP iktidarında yargının siyasallaşması ve Türkiye’nin demokrasiden her geçen yıl uzaklaşmasıyla Türkiye listenin en son sıralarına geriledi.

Türkiye’nin puanı 2016’da 0.24’e, 2024’te ise 0.18’e kadar inerken Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, “2002’de Türkiye, hukukun üstünlüğü endeksine göre 177 ülke arasında 55’inci sıradayken, 2024’te 179 ülke arasında 147’nci oldu” yorumunu yaptı. Türkiye listede Ürdün, Irak, Uganda, Mısır’ın bile arkasında kaldı. Raporda, Türkiye seçimli otokrasi olarak tanımlandı.

Krizden çıkış için hukuk şart

Türkiye’nin listede hızla gerilediği 2010’lu yıllardan itibaren ülkenin ekonomik krize girmesi tesadüf değil. “Türkiye, demokrasiden ve hukukun üstünlüğü ilkesinden uzun zamandır uzaklaşıyor” diyen Prof. Dr. Kamil Yılmaz, “Hukukun üstünlüğü ve demokrasinin temel ilkelerini hayata geçirmeden Türkiye ekonomisinin düze çıkması mümkün değildir” diye konuştu. Ekonomistler, yıllardır süren yüksek enflasyon ve artan işsizlik ortamında krizden çıkış için iktidarın hukukun üstünlüğünü kabul etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.