Welcome to Our Website

Şirketlere “kadına saygı” kriteri

TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, şirketlerin artık uluslararası kredilere başvurabilmeleri için toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yakalamaları gerektiğini belirterek, “Hedefimiz çalışma hayatını, iş yaşamını kolaylaştırmak. Yasaya göre 100 üzerinde kadın çalışan iş yerlerinde emzirme ve süt sağma odası olması lazım” dedi.

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, şirketlerin “toplumsal cinsiyet eşitliği” kriterlerini yakalayabilmeleri için ‘toplumsal cinsiyet dersi’ verecek. 23 Aralık 2023 Cumartesi günü başlayacak program sadece bir gün sürecek.

TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, TED Üniversitesi olarak alanında uzman akademisyenlerin desteğiyle, “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlığına uygun olarak ve şirketlerin kredi sağlayıcısı olan iki büyük bankanın (EBRD ve Dünya Bankası) politikalarını gözeterek destek sağladıklarını anlattı.

Gündüz konuya ilişkin şunları söyledi:

“Hedefimiz çalışma hayatını, iş yaşamını kolaylaştırmak. Emzirme ve süt sağma odası olması lazım. Bu eğitimi ilk defa vereceğiz. Eğitim herkese açık ama kayıt olmaları gerekiyor. İş dünyasının daha eşitlikçi, daha kapsayıcı olması önemli. Eğitimimiz, reklam kampanyasına kadar şirketlerin hangi dili kullanması lazım, ne yapması lazım buna dair bilgi içerecek.

Uluslararası kredi sağlayan başta Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası gibi önde gelen kuruluşlar ile diğer uluslararası bankalar kredi sağlayacakları şirketlerden belli kriterleri ve performansları sağlamasını beklemektedir. Bu şirketlerden beklenen en önemli performanslardan biri, şirketin hem kendi iç işleyişinde hem de şirketin uyguladığı politikalarda toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine ne kadar önem verdiğini, bu alanda yaptığı çalışmaları ve düzenlemeleri ortaya koymasıdır. İlgili bankalar kredi verecekleri şirketleri toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlaması için kapasite artırması yönünde teşvik etmekte ve kredi sağladıktan sonra da performanslarına yönelik izlemeler yapmaktadır. Türkiye’deki özel teşebbüslerin de yatırım kapasitesini uluslararası düzeye taşıması, ulusal düzeyde yapacağı yatırımlara uluslararası destek alabilmesi için bu kriterleri sağlaması kaçınılmazdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ss kiralik sunucu