Nil Göksu Urgancıoğlu’nun haberi
Bir yıl önce Elon Musk, eski adıyla Twitter olarak bilinen X’i satın alarak platformu para, reklamveren ve güven kaybıyla sonuçlanan bir yolculuğa çıkardı. Musk, siteyi tam 44 milyar dolara 27 Ekim 2022’de aldı.
İLK İŞİ YÖNETİCİLERİ KOVMAK OLDU
Kısa süre zarfında Musk, Twitter’ın üst düzey yöneticilerini hızla kovdu ve halka açık şirketi özel hale getirdi.
Ayrıca San Francisco merkezli şirketin çalışanlarının çoğunu işten çıkararak çalışan sayısını 8.000’den 1.500’ün altına düşürdü. Twitter çalışanlarından uzaktan çalışma fikrinden vazgeçmeleri de istendi.
KUŞU UÇURDU
Geçtiğimiz Temmuz ayında Musk, Twitter’ın ünlü kuş logosunu kaldırdı ve platformun adını X olarak değiştirdi. X, Musk’ın çocuğunun ismine de eklediği ve adeta takıntılı olduğu bir harf. Musk X ismiyle, bir süper aplikasyon yaratmak istediğini daha önce defalarca söyledi.
Musk, siteyi devraldıktan sonra, birkaç ay içerisinde içerik denetimini ortadan kaldırdı. Daha önce yasaklanan hesapları tekrar açtı ve kullanıcıların hesap doğrulaması satın almasına izin vererek viral – ancak çoğu zaman hatalı – gönderilerden kar elde etmelerine yardımcı oldu.
Musk bu tür değişiklikleri ifade özgürlüğü için yaptığını söyledi. Ancak bazı uzmanlar onunla aynı fikirde değil.
AFP’nin haberine göre, PolitiFact’ın hazırladığı bir raporda, Musk’ın X’te attığı adımların “yanlış bilgi paylaşımının ve nefret söyleminin artmasına yol açtığı” belirtildi.
REKLAM GELİRLERİ AZALDI
Geçtiğimiz yıl, bazı yatırımcıların X’te atılan adımları beğenmemesi nedeniyle platformun reklamcılık işi kısmen çöktü.
Insider Intelligence, X’in 2022’deki 4,14 milyar dolarlık reklam gelirine kıyasla 2023’ü 2,98 milyar dolarlık reklam geliriyle tamamlayacağını tahmin ediyor.
Musk da zaten bu yılın başlarında şirketin değerinin yarıdan fazla düşerek 20 milyar dolara indiğini açıklamıştı.
Musk, bu açığı kapatmak için aboneliklerden para kazanmak amacıyla Twitter’da bir zamanlar ücretsiz olan özellikler için ücret almaya başladı.
X DAHA MI DEMOKRATİK?
Tüm bu eleştiri ve verilere rağmen, kimileri paralı doğrulama gibi özellikler sayesinde Musk’ın X’i daha demokratik hale getirdiği düşüncesinde. Musk’tan önceki Twitter yönetimi, mavi tik dağılımı ve sansürlenen hesaplar konusunda açık olmamak ve ayrımcılık yapmakla suçlanıyordu.
patronlardunyasi.com